معاون دوم رئیس جمهور افغانستان، همزمان با آغاز کار کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی، در کنفرانس خبری مشترک اعضای کمیسیونهای انتخاباتی روز یکشنبه، بر استقلال و بیطرفی کمیسیونهای انتخاباتی تأکید کرد.
سرور دانش معاون دوم ریاست جمهور افغانستان به اعضای کمیسیونهای انتخاباتی اطمینان داد که حکومت در کار آنان دخالت نخواهد کرد و همچنان حمایت دولت را به همراه دارند.
معاون دوم ریاست جمهوری افزود "من از جانب حکومت اطمینان میدهم که حکومت افغانستان به استقلالیت و بیطرفی کمیسیونهای انتخاباتی احترام میگذارد. کمیسیونهای انتخاباتی از نگاه مالی، سیاسی و تخنیکی مورد حمایت حکومت قرار دارند. از سوی هم حکومت مکلف است به جلوگیری از مداخلات نهادها و اشخاص در کار کمیسیونهای انتخاباتی است."
آقای دانش، اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی را مخاطب قرار داد و تأکید کرد که شهروندان افغان از آنان انتظار عملکرد منصفانه، عادلانه و بیطرفانه دارد.
در همین حال علی ستیغ، رئیس دارالانشای کمیسیون شکایات انتخاباتی در نخستین روز آغاز کار اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی گفت که کسانی که در روند انتخابات سهیم اند، باید مسؤولانه برخورد نمایند.
آقای ستیغ افزود "کسانی که مشترکین انتخابات اند از کاندیدان تا ناظرین ملی و بینالمللی، رسانهها، کارمندان نهادهای انتخاباتی و همکاران امنیتی ما باید مسؤولانه، تخنیکی و تقنینی برخورد کنند. در انتخابات گذشته برخوردهای بسیار غیرمسؤولانه داشتیم. در انتخابات گذشته ادعاهای سنگین داشتیم، ادعاهای غیرمسؤولانه اعتماد شهروندان افغان را زخمآلود میسازد."
همچنان حمیرا حقمل عضو جدید کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت، برای به دستآوردن اعتماد مردم به کمیسیونهای انتخاباتی نیاز به همکاری دارند.
او گفت" تجربۀ تلخ و ناکامی که از انتخابات گذشته داشته ایم به پیمانۀ بسیار زیاد، اعتماد ما، شما و مردم را به و روند انتخابات و کامیابی نظام مردسالار زیرسوال برده است. اکنون زمانی آن رسیده که به گونۀ مشترک تلاش کنیم تا بتوانیم اعتماد مردم را به انتخابات و نظام مردسالار احیا کنیم."
دوسال قبل پس از ادعاهای گسترده مبنی بر تقلب در پروسۀ انتخابات از سوی کمیسیونهای انتخاباتی و عدم پذیرش نتایج انتخابات از سوی کاندیدان، حکومت وحدت ملی ایجاد شد.
اولویت و پایۀ حکومت وحدت ملی ایجاد اصلاحات در کمیسیونهای مستقل انتخابات بود.
اکنون پس از دوسال اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی با سهیمبودن افراد رئیس جمهور و رئیس اجراییه معرفی شدند.
غلام دستگیر هدایت، عبدالبصیرفایز، علیرضا روحانی، حمیرا حقمل و عبدالعزیز آریایی به عنوان اعضای کمیسیون شکایات انتخاباتی و نجیبالله احمدزی، عبدالقدیر قریشی، ملیحه حسن، وسیمه بادغیسی، معاذالله دولتی ،رفیعالله بیدار و گلاجان سید به حیث کمیشنران کمیسیون مستقل انتخابات تعیین شدند.
اعضای سابق کمیسیون مستقل انتخابات که تیم ریاست اجراییه قبلأ هر از گاهی میگفت به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند؛ اما اکنون به عنوان مشاورین ریاست جمهوری مقرر شده اند.