امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه و عبدالفتاح السیسی، رییس جمهور مصر، پس از یک مکالمهٔ تلیفونی گفتند که هر گونهٔ "بیجا شدن اجباری" فلسطینیها از غزه یا کرانهٔ غربی "غیرقابل پذیرش" خواهد بود.
بر اساس بیانیهٔ ریاست جمهوری فرانسه، این دو رهبر گفتند که بیجا شدن فلسطینیها "تخطی جدی از قوانین بینالمللی" و یک مانع در مقابل راه حل دو دولت (فلسطینی و اسراییلی) و یک قدرت عمدهٔ "بیثبات کننده" برای مصر و اردن خواهد بود.
این بیانیه پس از آن صادر شد که دونالد ترمپ رییس جمهور ایالات متحده، دیروز گفت که پس از جابجایی فلسطینیها از نوار غزه به سایر کشورها، به ویژه مصر و اردن، ایالات متحده کنترول نوار غزه را به دست خواهد گرفت و آن را از لحاظ اقتصادی توسعه خواهد داد.
مکرون و السیسی گفته اند که میخواهند برای یک راه حل معتبری کار کنند که زمینه را برای راه حل دو دولت مساعد سازد.
پیش از این، وزارت خارجۀ ایران نیز پیشنهاد دونالد ترمپ را محکوم کرده و گفته بود که چنین اقدامی به مثابهٔ "پاکسازی قومی" است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، گفته است که "جامعه بینالمللی باید به عنوان بخشی از مسوولیت قانونی و اخلاقی خود، به فلسطینیان کمک کند تا حق تعیین سرنوشت خود را تامین کنند، نه اینکه بهدنبال راهکارهایی باشند که در عمل معادل پاکسازی قومی و نسلکشی به شیوۀ دیگر باشد."
اردن به شدت با این پیشنهاد رییس جمهور ایالات متحده مخالفت کرده و آن را تهدیدی برای امنیت و ثبات منطقه خوانده است.
پیش از آن، قطر نیز با پیشنهاد دونالد ترمپ مخالفت کرده و گفته بود که از طرح دو دولت مستقل اسراییلی و فلسطینی، حمایت میکند.
ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجۀ قطر، هفتهٔ گذشته در پاسخ به پرسشی در مورد این درخواست ترمپ گفت: "موقف ما همیشه در مورد نیاز این که مردم فلسطینی حقوق شان را دریافت کنند، واضح بوده است و راه حل دو دولت، یگانه مسیر به جلو است."
پیش از این، بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، گفته بود که فکر میکند عادی سازی روابط با دولت شاهی عربستان سعودی اتفاق خواهد افتاد، اما ریاض روز چهارشنبه پنجم فبروری (۱۷ دلو) گفت که روابط آن کشور با اسراییل عادی نخواهد شد، مگر اینکه دولت مستقل فلسطینی ایجاد شود.
فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجهٔ عربستان سعودی، در رسانهٔ اجتماعی ایکس گفته است: "عربستان سعودی به تلاشهای بیوقفهٔ خود برای ایجاد یک دولت مستقل فلسطین با پایتخت آن در شرق بیت المقدس ادامه خواهد داد و بدون تحقق این امر، روابط دپلوماتیک با اسراییل ایجاد نخواهد شد."
عملیات نظامی اسراییل بر نوار غزه که پس از حملات حماس در هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ آغاز شد، این باریکه را تقریباً به صورت کامل ویران کرده است.
در این مطلب از گزارش فرانسپرس استفاده شده است.
گروه