وزارت امور خارجۀ حکومت پاکستان میگوید که به هدف گسترش همکاریهای دوجانبه به شمول روابط تجاری میان کابل و اسلامآباد، طالبان باید در برابر گروههای تروریستی و به خصوص تحریک طالبان پاکستانی در این کشور اقدام جدی کند.
شفقت علی خان، سخنگوی این وزارت ناوقت روز جمعه ۱۴ فبروری (۲۶ دلو) موجودیت پناهگاهای تروریستان در خاک افغانستان را یکی از عوامل عمدۀ عدم همکاری کشورش در بخشهای مختلف به ویژه تجاری با طالبان عنوان کرد و گفت که باید این مشکل هرچه زودتر حل شود.
شفقت علی خان افزود: "افغانستان همسایه پاکستان است. یکی از موضوعات کلیدی که روابط ما را از بین میبرد، موجودیت پناهگاهای تروریستهای متعلق به تحریک طالبان پاکستانی (تیتیپی) در خاک افغانستان است."
او اضافه کرد که از آنجایی که پاکستان از طریق افغانستان به آسیای میانه وصل میشود، این روابط برای منطقه به شمول کابل و اسلامآباد مفید است، اما این مقام پاکستانی افزود که در حال حاضر این کار به دلیل فعالیت تروریستان ناممکن است.
او اضافه کرد: "به طالبان یادآوری میکنیم که پیشرفت درزامدت در منطقه، همکاریهای دوجانبه و آنچه میتواند به نفع یا رفاه دو کشور بینجامد، تا زمانیکه این مشکل حل نشود برآورده نخواهد شد."
سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان تاکید کرد که آنان به تعامل خود با طالبان ادامه و تا زمانیکه مشکل تروریستان در افغانستان حل نشود، همکاریهای مشترک میان اسلامآباد و کابل نتیجۀ آنچنانی نخواهد داشت.
این در حالی است که در روزهای اخیر بار دیگر تنشهای لفظی میان مقامهای طالبان و پاکستان بیشتر شده و آنان یکدیگر را به پناهدادن به تروریستان به شمول داعش در داخل خاک افغانستان و پاکستان متهم کردهاند.
مقامهای پاکستانی در بیشتر از سه سال گذشته، اتهامات مشابه را مطرح کرده اند که به گفتۀ آنان، طالبان به تحریک طالبان پاکستانی در داخل افغانستان پناهگاه داده و این گروه حملات خود را علیه نظامیان پاکستانی و مردم آن کشور از داخل خاک افغانستان سازماندهی و انجام میدهد.
اما حکومت طالبان این اتهامها را رد کرده و گفته است که تمامی گروهها در افغانستان "سرکوب" شده و هیچ گروه تروریستی در این کشور فعالیت ندارد.
در تازهترین مورد، شهباز شریف صدر اعظم پاکستان و برخی از مقامهای دیگر پاکستان در دیدار با رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در اسلامآباد از موجودیت گروههای تروریستی در افغانستان اظهار نگرانی کرده و دو طرف گفته اند که نباید این کشور به پناهگاه تروریستان مبدل شود.
وزارت خارجۀ پاکستان در حالی خواستار گسترش روابط دوجانبه به ویژه مسایل تجاری با طالبان شده است که پیش از این، بانک جهانی با نشر گزارشی گفته بود که به دلیل تغییر سیاست پاکستان، داد و ستد تجاری میان کابل و اسلامآباد به گونۀ چشمگیری کاهش یافته است.
بانک جهانی گفته بود که سطح صادرات افغانستان از اول ماه جنوری تا سپتمبر ۲۰۲۴ میلادی به ۹۲.۵ میلیون دالر میرسد که این مقدار کاهش ۱۴ درصدی را در مقایسه به زمان مشابۀ سال گذشته آن نشان میدهد.
گروه