سوبرامانیم جیشنکر، وزیر خارجه هند، پس از دیدار با مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ ایالات متحده،گفت که کشورش به شدت مخالف مهاجرتهای غیرقانونی است و برای بازگشت هندیهای فاقد اسناد از ایالات متحده آماده است.
جیشنکر در یک کنفرانس خبری در واشنگتن گفت: "ما همیشه این نظر را داشته ایم که اگر هر یک از شهروندان ما در اینجا [امریکا] به گونهٔ قانونی اقامت ندارند، اگر ما مطمین باشیم که آنان شهروندان ما هستند، ما همیشه برای برگشت قانونی آنان به هند آماده استیم."
جیشنکر این اظهارات را روز چهارشنبه ۲۲ جنوری (سوم دلو) یک روز پس از دیدار با روبیو بیان کرد و افزود که این موقف هند با هر کشور است.
دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روز دوشنبه ۲۰ جنوری (اول دلو) در نخستین روز دور دوم ریاست جمهوری خود چندین فرمان اجرایی را برای رسیدگی به مشکل مهاجرت و امنیت مرزهای امریکا امضا کرد که یکی از اهداف آن مقابله با مهاجرت غیرقانونی و اخراج کسانی است که به طور غیرقانونی در ایالات متحده زندگی میکنند.
بر اساس یک سروی مرکز پژوهشی "پیو"، هندیها در سال ۲۰۲۲ سومین گروه بزرگ مهاجرین غیرقانونی را در ایالات متحده بعد از مکسیکو و السلوادور تشکیل میدادند. پیو شمار هندیهای فاقد مدرک اقامت قانونی در ایالات متحده را ۷۲۵ هزار نفر تخمین کرده است.
تحلیلگران موضع فعال هند را در مورد تسهیل بازگشت مهاجرین غیرقانونی هندی از ایالات متحده، به عنوان حرکتی برای رسیدگی به نگرانی عمده ادارهٔ ترمپ میبینند، زیرا دهلی جدید برای رسیدگی به موضوعات پیچیده تر از جمله تجارت و تعرفهها با ادارهٔ جدید امریکا آماده میشود.
هرش پنت، معاون مطالعات در بنیاد تحقیقاتی ناظر در دهلی جدید گفت: "در میان یک سلسله موضوعات اختلافی بین هند و ایالات متحده، این یگانه موضوعی است که هند میتواند از خود انعطاف پذیری نشان دهد و زمینهٔ مانور را در موضوعات دیگر ایجاد کند."
پنت افزود: "در ساحات دیگر، مانند اقتصاد و تجارت، انجام کارهایی که دولت جدید ترمپ ممکن است بخواهد هند انجام دهد، بسیار دشوار است و این کار وقت خواهد گرفت."
جیشنکر گفت که دهلی جدید در حال حاضر سرگرم تایید هویت کسانی است که واجد شرایط اخراج هستند و تعداد دقیق مهاجران غیرقانونی مشخص شده نمیتواند.
نشریهٔ بلومبرگ اوایل این هفته به نقل از افراد آشنا با این موضوع گزارش داده بود که ایالات متحده حدود ۱۸ هزار مهاجر هندی بدون اسناد را شناسایی کرده تا به کشورشان فرستاده شوند و هند پس از تاییدی هویت آنان، روند اخراج را آغاز خواهد کرد.
وزیر خارجهٔ هند با حمایت از مهاجرتهای قانونی گفت: "منحیث یک دولت، ما واضحاً از مهاجرت قانونی بسیار حمایت میکنیم به خاطریکه ما به یک محل کار جهانی باور داریم. ما میخواهیم استعداد و مهارتهای هندیها حداکثر فرصت را در سطح جهانی داشته باشند."
برنامهٔ صدور ویزۀ کار (H-1B) برای کارگران متخصص خارجی در سالهای اخیر در ایالات متحده موضوع بحث برانگیزی بوده است. هندیها یکی از بزرگترین ذینفعان این برنامه استند.
منتقدان این برنامه، میگویند که این ویزهها اغلب جایگزین فرصتهای شغلی شهروندان امریکا شده و باعث کاهش دستمزدها میشود و به ضرر شهروندان امریکا است. اما طرفداران این ویزه ادعا میکنند که این کارگران متخصص به نفع شرکتها و کارفرمایان امریکایی استند.
ایلن مسک، که به همراه ویویک راماسوامی از سوی دونالد ترمپ برای رهبری اداره جدیدی به نام "کارآیی دولت" معرفی شده است، یکی از حامیان این برنامه است. دونالد ترمپ که قبلاً به شدت از این برنامه انتقاد میکرد، ماه گذشته از این برنامه اعلام حمایت کرد.
گروه