فدراسیون بینالمللی ژورنالستان (IFJ) بر صدور حکم ۱۸ ماه زندان از سوی محکمۀ عالی طالبان بر مهدی انصاری، خبرنگار افغان، واکنش نشان داده و از این گروه خواسته است که تمامی اتهامات علیه این خبرنگار را کنار گذاشته و او را فوراً آزاد کند.
این نهاد روز سهشنبه ۱۴ جنوری (۲۵ جدی) در اعلامیهای گفته است که طالبان این خبرنگار را به اتهام همکاری با رسانههای مستقر در بیرون از افغانستان و تبلیغات علیه حکومت این گروه به ۱۹ ماه زندان محکوم کرده اند.
بر اساس معلومات فدراسیون بینالمللی ژورنالستان، انصاری به تاریخ پنجم اکتوبر سال گذشته از مربوطات دشتبرچی کابل بازداشت شد و تا اکنون در بند این گروه به سر میبرد.
به گفتۀ این نهاد حامی خبرنگاران، مسوولان استخبارات طالبان پس از بازداشت مهدی انصاری، به خانوادهاش گفته بودند که او به دلیل نشر ویدیویی بر ضد حکومت این گروه در کانال یوتیوباش بازداشت و زندانی شده است.
به گفتۀ این فدراسیون، آخرین ویدیوی منتشر شده در کانال یوتیوب این خبرنگار، از جریان یک سخنرانی آیتالله واعظ زاده بهسودی، یکی از رهبران شناخته شدۀ دینی و مراجع تقلید شیعیان افغانستان است که این عالم دینی در آن، از حکومت طالبان انتقاد کرده است.
این نهاد حامی خبرنگاران، از ادامۀ بازداشت و اذیت و آزار خبرنگاران توسط طالبان ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواسته است که به تمامی این اقدامات علیه خبرنگاران افغان پایان دهند. به گفتۀ این فدراسیون، با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، بیش از نیمی از رسانهها در این کشور مسدود شده و همچنان بسیاری از خبرنگاران مجبور به ترک شغل شان شده اند.
این درحالی است که پیش از این، دو نهاد حامی خبرنگاران افغان ضمن "ناعادلانه، غیرقانونی" خواندن حکم زندان بر انصاری، خواستار رهایی فوری وی شدند.
مرکز خبرنگاران افغانستان به تاریخ هشتم جنوری (۱۹جدی) با نشر خبرنامهای گفت که محکمهٔ ابتدایی حکومت طالبان، مهدی انصاری، گزارشگر آژانس خبری افغان، را به اتهام تبلیغ بر ضد طالبان به یک و نیم سال زندان محکوم کرده است.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان نیز ضمن تایید این خبر از نهادهای بینالمللی خواسته است تا برای آزادی این خبرنگار به طور جدی اقدام کنند. این نهاد حامی خبرنگاران افغان در اعلامیهای گفته است: "بازداشت مهدی انصاری و اتهامات وارده به او مبنی بر تبلیغات ضد حکومتی، اقدامی غیرقانونی و مخالف با اصول آزادی بیان است."
مرکز خبرنگاران افغان ضمن ابراز نگرانی شدید از صدور حکم زندان بر انصاری، خواستار بازنگری این حکم و رهایی فوری این خبرنگار افغان شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان در آخرین روزهای ماه دسمبر با نشر گزارشی در مورد وضعیت رسانهها در سال ۲۰۲۴ در افغانستان گفت که در ۱۲ ماه گذشته ۱۸۱ رویداد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران از جمله توقف فعالیت ۱۸ رسانه و بازداشت بیش از ۵۰ خبرنگار را ثبت کرده است.
افغانستان در گزارش سالانهٔ خبرنگاران بدون مرز که به تاریخ ۱۲ دسمبر (۲۲ قوس) نشر شد، از رهگذر آزادی رسانهها با دهها رده افت در مقایسه با سال گذشته، در میان ۱۸۰ کشور و قلمرو جهان در ردۀ ۱۷۸ قرار گرفت.
طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیتهای فراوانی را بر رسانهها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.
زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.
گروه