وزارت خارجهٔ ایران میگوید که تهران امیدوار است برخورد ادارهٔ جدید در ایالات متحده تحت رهبر دونالد ترمپ "واقعبینانه" باشد و به منافع کشورهای منطقه احترام کند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، گفت: "امیدواریم که برخورد و سیاستهای حکومت [جدید] ایالات متحده واقعبینانه و مطابق به قوانین بینالمللی باشد و منافع و آرمانهای کشورهای منطقه، به شمول ملت ایران را احترام کند."
او بر ادارهٔ جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، به خاطر حمایتاش از اسراییل در جنگ با حماس، انتقاد کرد. ایران یکی از حامیان عمدهٔ گروه حماس پنداشته میشود.
این مقام ایرانی همچنان گفت که ادارهٔ بایدن نتوانست در احیای توافقنامهٔ هستهای از خود جدیت نشان دهد.
دونالد ترمپ، در جریان دورهٔ نخست ریاست جمهوریاش در مقابل ایران از سیاست "حد اکثر فشار" کار گرفت و در سال ۲۰۱۸ میلادی به گونهٔ یک جانبه از توافقنامهٔ هستهای بیرون شده و تعزیرات شدید را بر ایران وضع کرد.
ایران نیز پس از آن مواد این توافقنامه را نادیده گرفته و دست به غنی سازی بیشتر یورانیم به سطح بلند زد.
این توافقنامه میکانیزمی را معرفی کرده است که بر اساس آن اگر امضا کنندگان ببینند که ایران از تعهداتشاش به گونهٔ گسترده سرپیچی میکند، آنان میتوانند تعزیرات ملل متحد را یک بار دیگر بر این کشور وضع کنند.
گزینهٔ استفاده از این میکانیزم در ماه اکتوبر سال جاری منقضی میشود.
بقایی هشدار داد که اگر کشورهای امضا کننده از این مکانیزم استفاده کنند و بر ایران تعزیرات وضع کنند، تهران به آن پاسخ "متناسب و متقابل" ارایه خواهد کرد.
عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران، گفته است که اگر غرب به تهدید درباره اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل متحد ادامه دهد، دکتورین هستهای تهران تغییر خواهد کرد.
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، با اشاره به شکستهای نظامی اخیر ایران در منطقه، تغییر دکتورین هستهای رژیم ایران را "طبیعی" خواند و گفت که دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، فرصت مذاکرات هستهای با ایران را دارد.
اما او ضمن این که هیچ حکومت ایالات متحده اجازه نخواهد داد ایران به تسلیحات هستهای دست یابد گفت که "من فکر نمیکنم که سلاح هستهای [ایران] غیرقابل جلوگیری باشد." زیرا ایران از عواقب دستیابی به آن آگاه است.
در تهیهٔ این مطلب از گزارشهای رویترز و فرانسپرس استفاده شده است.
گروه