لینک های دسترسی

Breaking News

داکتران بدون مرز: تصمیم تازۀ طالبان بر عرضۀ خدمات صحی در افغانستان تاثیر منفی می‌گذارد


این نهاد بین‌المللی گفته است که نیازمندی سکتور صحت افغانستان بسیار زیاد است و نیاز است تا به کارمندان صحی زن بیشتر در این زمینه آموزش داده شود.
این نهاد بین‌المللی گفته است که نیازمندی سکتور صحت افغانستان بسیار زیاد است و نیاز است تا به کارمندان صحی زن بیشتر در این زمینه آموزش داده شود.

سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان (MSF) می‌گوید که ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی توسط طالبان تاثیر منفی بر روند ارایۀ خدمات صحی در سراسر افغانستان می‌گذارد و همچنان پیامد ناگواری بر سلامت زنان در این کشور خواهد داشت.

داکتران بدون مرز، ناوقت روز جمعه ششم دسمبر (۱۶ قوس)، با نشر اعلامیه‌ای گفت که ممنوعیت تحصیل زنان و دختران در بخش طبی در افغانستان، سبب حذف بیشتر و به حاشیه راندن آنان از زندگی عمومی و مسلکی خواهد شد.

این نهاد افزود که با توجه به جداسازی بخش‌ شفاخانه‌های مردان و زنان توسط طالبان، شمار اندک کارمندان صحی زن در افغانستان روی ارایۀ خدمات صحی در این کشور تاثیر منفی گذاشته است.

شماری از رسانه‌ها، روز دوشنبه دوم دسمبر (۱۲ قوس)، گزارش دادند که بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.

مایکل لی پایه، رییس دفتر داکتران بدون مرز در کابل، گفته است که در حال حاضر، حدود نیمی از کارمندان صحی این نهاد در سراسر افغانستان را زنان تشکیل می‌دهند.

او افزود: "ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی، زنان را از دسترسی به آموزش و خدمات بی‌طرفانه صحی محروم خواهد کرد".

این نهاد بین‌المللی همچنان گفته است که نیازمندی سکتور صحت افغانستان بسیار زیاد است و نیاز است تا به کارمندان صحی زن بیشتر در این زمینه آموزش داده شود. داکتران بدون مرز با ابراز نگرانی گفته است که محدودیت‌های طالبان بر روند آموزش زنان و دختران در این کشور، تاثیر منفی بر موجودیت کارمندان زن در بخش صحت داشته است.

بر بنیاد معلومات داکتران بدون مرز، شفاخانۀ زایشگاه ولایت خوست که تحت حمایت مالی این نهاد قرار دارد، در حال حاضر با کمبود کارمندان صحی زن مواجه است. به گفتۀ این نهاد، در شش ماه نخست امسال ۲۲هزار و ۳۰۰ مادر در این شفاخانه زایمان کرده اند.

رییس دفتر داکتران بدون مرز در افغانستان همچنان گفت: "اگر هیچ دختری به مکتب نرود و هیچ زنی به دانشگاه و یا انستیتیوت‌های صحی نرود، متخصصان صحی آینده از کجا خواهند آمد و چه کسی به زنان افغانستان که آنان به شدت به کمک نیاز دارند، رسیدگی کنند؟"

به گفتۀ این نهاد، داکتران بدون مرز در حال حاضر هفت پروژه صحی را در ولایات هلمند، کندز، هرات، خوست، قندهار و بامیان به پیش می‌برد و ماهانه، هزاران زن و مرد از ارایه خدمات صحی در این مراکز صحی مستفید می‌شوند.

ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی توسط طالبان واکنش‌های بین‌المللی را نیز برانگیخته و شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر، ضمن محکوم کردن آن، این گروه را به لغو این تصمیم ترغیب کرده اند.

مقام‌های طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که گزارش شده است به دستور ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.

اما طالبان در ماه سپتمبر ۲۰۲۱ درست یک ماه پس از برگشت مجدد به قدرت در افغانستان، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع کردند و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاه‌ها محروم کردند.

گروه

XS
SM
MD
LG