دهها زن و دختر پاکستانی که در افغانستان در رشتهٔ طب مشغول تحصیل بودند، به خاطر ممنوعیت طالبان بر حق تحصیل زنان و دختران در افغانستان، از ادامهٔ تحصیل باز مانده و خواستار رسیدگی به این مشکل اند.
بیش از صد دانشجوی بینالمللی دختر که همه از ایالت خیبر پشتونخوا پاکستان اند، اخیراً در اسلام آباد تظاهرات کرده و از سازمان ملل متحد و دولت پاکستان خواستند تا به آنان کمک کنند که تحصیلات در بخش طب معالجوى و طب دندان را در دانشگاههای خصوصی افغانستان ادامه دهند.
طالبان با صدور فرامینی زنان و دختران را در افغانستان از حق آموزش و کار محروم کرده اند، به این معنا که دختران دانشجوی پاکستانی در پوهنتونهای افغانستان قادر به ادامهٔ تحصیل نیستند.
این زنان پاکستانی تحصیل در افغانستان را به دلیل اعتبار بهتر مدرک تحصیلی و هزینهٔ کمتر تحصیلی انتخاب کرده اند اما حالا به گفته آنها جایی برای رفتن ندارند.
ثنا گل، دانشجوی پاکستانی گفت: "ما به دفتر سازمان ملل متحد در اسلام آباد مراجعه كرديم. ما از آنها خواستیم که برای ما بورسیه بگیرند. ما ۱۰۵ دانش آموز هستیم. از آنها می خواهیم که فرصت ادامه تحصیل را برای ما فراهم کنند."
کالی اکبر، دانشجوی دیگر پاکستانی که از ادامه تحصیل در افغانستان باز مانده، مدعی است که بیش از ۲۰ دانشجوی دختر را میشناسد که با افسردگی و اضطراب سر و کار دارند. خانم اکبر میگوید که برای او و دیگر دانشجویان مقابله با اين شرایط بسیار سخت است.
سید عرفان اشرف، پژوهشگر در دانشگاه پشاور پاکستان میگوید که ایدیولوژی رادیکال طالبان در افغانستان بر برخی پاکستانیها نیز تاثیر گذاشته است.
اشرف گفت: "در افغانستان ما شاهد ممنوعیت تحصیل زنان و وضع محدودیت در نحوه لباس پوشیدن آنان بوده ایم. این باعث ایجاد تغییراتی در رفتار جوانان خودمان در پاکستان میشود. طالبان ادعا میکنند که ایالات متحده را شکست دادهاند و آمادهاند که دیگر کافران را شکست دهند. بنابراین، این یک تشویق ایدیولوژیک برای مردم پاکستان ایجاد کرده است."
سپوژمى گل، دانشجوی دیگر پاکستانی که در یکی از دانشگاهها در شهر جلال آباد، مرکز ولایت ننگرهار، تحصیل میکرد، فراغت از تحصیلات در رشتهٔ طب و گرفتن مدرک داکتری را تنها آرزویش میخواند.
او گفت: "در سه سال گذشته ما در افغانستان در رشته طب تحصیل میکردیم. ما سختیهای زیادی را پشت سر گذاشتیم. هزینه دانشگاه خصوصی را پرداخت کردیم. اگر فرصتی به ما داده نشود همه چیز به هدر خواهد رفت. ما از دولت پاکستان و جهان میخواهیم که به ما کمک کنند و بورسیههای ویژه را برای ما فراهم کنند."
با آنکه تصمیم طالبان مبنی بر انسداد مکاتب و پوهنتونها به روی زنان و محروم کردن زنان از حق کار به پیمانهٔ گسترده در سطح بینالمللی نکوهش شده است، این گروه تا کنون به تقاضاها برای لغو این تصامیم و بازگشایی مراکز آموزشی و تحصیلی به روی دختران و اعادهٔ دوبارهٔ حق کار آنان تمکین نکرده است.