سفیر روسیه در تاجیکستان گفته است که یکی از عوامل عمدۀ تعامل مسکو با دوشنبه نگرانیها از اوضاع پیچیدۀ افغانستان و افزایش فعالیت گروههای تروریستی بینالمللی در شمال این کشور و به ویژه در نزدیکی مرز با تاجیکستان است.
سایمون گریگوریف، سفیر روسیه در دوشنبه در مصاحبۀ با تاس، خبرگزاری دولتی روسیه، گفته است که مسکو و دوشنبه میدانند که این دو کشور با تهدیدات امنیتی مشترک از افغانستان مواجه هستند.
مقامهای تاجیکستان گفته اند که در حال حاضر، چندین گروه به شمول شاخۀ خراسان داعش، "حزب التحریر"، جنبش اسلامی ترکستان شرقی و تحریک طالبان پاکستان در افغانستان به ویژه در شمال این کشور فعالیت دارند که امنیت کشورهای آسیای میانه را تهدید میکند.
خبرگزاری تاس به اظهارات اخیر صادق امامی، معاون وزیر خارجۀ تاجیکستان اشاره کرده که گفته بود که همکاری امنیتی میان مسکو و دوشنبه "تا حد زیادی متمرکز بر تهدیدات از افغانستان" است.
پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، در بیشتر از سه سال گذشته، مقامهای کشورهای آسیای میانه، همواره از فعالیت گروههای تروریستی به شمول داعش در ولایات شمال افغانستان اظهار نگرانی کرده اند.
در مقایسه با اوزبیکستان و ترکمنستان، تاجیکستان با افغانستان مرز درازتر دارد و مقامهای این کشور همواره حضور گروههای تروریستی در نزدیکی مرز با این کشور را تهدیدی برای تاجیکستان عنوان کرده اند.
سفیر روسیه در تاجیکستان در حالی حضور گروههای تروریستی در افغانستان را برای کشورهای آسیای میانه نگرانکننده عنوان کرده که مقامهای سازمان ملل متحد روز دوشنبه دهم فبروری (۲۲ دلو) در جریان نشستی در شورای امنیت این سازمان هشدار دادند که عمال شاخهٔ خراسان گروه دولت اسلامی در افغانستان تهدید عمده برای ثبات و امنیت این کشور، منطقه و جهان اند.
ولادیمیر ورونکوف، معاون منشی عمومی ملل متحد در امور مبارزه با تروریزم، در این نشست که بر تهدید داعش علیه صلح و ثبات بینالمللی تمرکز داشت، ضمن هشدار از تداوم تهدید شاخهٔ خراسان داعش گفت که حامیان این گروه تروریستی حملاتی را در اروپا طراحی کرده و فعالانه تلاش دارند تا افرادی را از کشورهای آسیای مرکزی جلب و جذب کنند.
او ضمن تقاضا از کشورهای عضو ملل متحد برای جلوگیری از مبدل شدن افغانستان به "لانهٔ فعالیتهای تروریستی" گفت: "گزارشهایی وجود دارد که شمار اندک جنگجویان تروریست خارجی به سیر و سفر به افغانستان ادامه میدهند."
دوروتی شی، معاون نمایندگی ایالات متحده در ملل متحد، شاخهٔ خراسان داعش را تهدید جدی جهانی خواند. او گفت: "در مورد قابلیتهای شاخهٔ خراسان داعش برای طرح و انجام حملات و نیز کمپاینهای جلب و جذب آن به ویژه در افغانستان و پاکستان، نگرانی داریم."
همچنان پیش از این، منشی عمومی سازمان پیمان امنیت جمعی، تقویت امنیت در امتداد مرز میان افغانستان و تاجیکستان را نه تنها برای تاجیکستان، بلکه برای امنیت تمامی کشورهای عضو این سازمان مهم عنوان کرده بود.
طالبان تا کنون به این گزارشها واکنش نشان نداده اند، اما چندی پیش، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی این گروه مدعی شده بود که خاک افغانستان اکنون خالی از گروههای "خودسر" بوده و این کشور "هیچ تهدیدی متوجه کشورهای منطقه و جهان نیست".
به گفتۀ مجاهد، طالبان با بسیاری از کشورهای آسیایی میانه ''روابط نیک دپلوماتیک'' داشته و به مقامهای این کشورها اطمینان داده اند که هیچ تهدیدی از خاک این کشور متوجه آنان نخواهد شد.
گروه