لیزا کورتیس، مدیر مرکز امنیت امریکای نوین میگوید که همکاری حکومت پاکستان در قسمت دستگیری شریفالله، عامل اصلی حمله بر میدان هوایی کابل در ۲۶ اگست ۲۰۲۱ که سبب کشته شدن ۱۳ سرباز امریکایی شد، نشانهای از همکاری میان اسلامآباد و واشنگتن در بخش مبارزه با تروریزم بینالمللی میباشد.
کورتیس که در دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترمپ، به حیث مشاور ترمپ در امور آسیای جنوبی و مرکزی ایفای وظیفه میکرد، در مصاحبهای با صدای امریکا گفته است که دستگیری شریفالله، طراح اصلی حملهٔ انتحاری در میدان هوایی بینالمللی کابل، میتواند گام مهمی در جهت بهبود روابط ایالات متحده و پاکستان باشد.
او گفت: "دستگیری و استرداد تروریست داعش که در عقب حمله ۲۶ اگست ۲۰۲۱ بود، اهمیت مشارکت ایالات و پاکستان در مبارزه با تروریزم را نشان میدهد و من فکر میکنم که این میتواند نوعی سنگ بنای بازسازی روابط ایالات متحده و پاکستان باشد."
اما کورتیس افزود که ایالات متحده، بازی دوگانهٔ پاکستان را در جریان حضور نیروهای خود در افغانستان، فراموش نمیکند.
او افزود: "من نمیگویم که ایالات متحده فراموش میکند که پاکستان زمانی که نیرو در افغانستان داشت، برای مدت ۲۰ سال با طالبان بازی دوگانه انجام داد." به گفتهٔ کورتیس، پاکستان برای طالبان در خاک خود پناهگاه فراهم کرد و در نهایت شرایط را برای این گروه فراهم کرد تا در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر به قدرت برسد.
دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، شام سهشنبه چهارم مارچ، در جریان سخنرانی در کانگرس ایالات متحده از بازداشت و انتقال این فرد به ایالات متحده خبر داد که عامل اصلی حمله بر میدان هوایی کابل در اگست ۲۰۲۱ بود. ترمپ در جریان این سخنرانی از حکومت پاکستان به خاطر دستگیری این فرد تشکر کرد.
این عامل داعش به "تامین و توطیه برای فراهم آوری حمایت مادی و منابع به یک سازمانی متهم شده است که منحیث سازمان تروریستی خارجی شناسایی شده و اعمال آن منجر به مرگ" شده است.
شریف الله معروف به جعفر گفته است که "دستورالعمل هایی را در مورد نحوه استفاده از کلاشینکوف و سایر تسلیحات را برای مهاجمان احتمالی" به صورت ویدیویی به اشتراک گذاشته است.
لیزا کورتیس در این مصاحبه همچنین اشاره کرد که روابط امریکا و پاکستان در دوران ریاستجمهوری جو بایدن تیره شده بود. او افزود که حالا که ایالات متحده دیگر در افغانستان حضور نظامی ندارد، تمرکز اصلی واشنگتن بر رقابت استراتژیک با چین است.
او افزود: "به نفع ایالات متحده نیست که پاکستان به طور کامل بر چین متکی باشد. ما میخواهیم که پاکستان فرصت انتخاب بدیل داشته باشد."
با این حال، این تحلیلگر امریکایی گفت که احتمال ندارد ایالات متحده همانند پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، کمکهای نظامی به اسلامآباد فراهم کند. با این وجود، او تاکید کرد که هنوز فرصتهایی وجود دارد که دو کشور بر اساس منافع مشترک با یکدیگر همکاری کنند.
لیزا با اشاره به روابط روز افزون و گسترده میان چین و پاکستان گفت: "پاکستان از دیر مدت به اینسو با چین روابط دارد و این روابط در سالهای گذشته شکل اقتصادی به خود گرفته است، به صورت خاص، از طریق پروژه یک راه یک کمربند."
پروژه یک راه و یک کمربند در اپریل ۲۰۱۵ آغاز شد که هدف آن گسترش تجارت و سرمایهگذاری میان آسیا، افریقا و اروپا بوده است.
اما کورتیس افزود: "پاکستان نمیخواهد که به شکل کلی زیر تسلط چین باشد. آنها میخواهند روابط خوب با ایالات متحده داشته باشند و در واقع این به نفع امریکا نیز است."
او گفت: "در حالی که نگرانیها در مورد سرمایهگذاری چین در بندر گوادر پاکستان وجود دارد، این به نفع ایالات متحده نیست که پاکستان به کلی به چین متکی باشد."
گروه