سازمان ملل متحد از افزایش شمار کودکان و مادران مبتلا به سوتغذیه در افغانستان اظهار نگرانی کرده و گفته است که تا ماه می امسال، شمار مجموعی این بیماران به حدود ۳.۵ میلیون نفر خواهد رسید.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که در حال حاضر، کم از کم ۸۶۷ هزار کودک بین سنین شش تا ۵۹ ماه در افغانستان مبتلا به سوتغذیه بوده و خواستار توجه فوری برای درمان این کودکان و مادران شیرده شده است.
در این گزارش آمده است: "این تعداد شامل ۸۶۷ هزار و ۳۰۰ کودک مبتلا به سو تغذیه شدید و نزدیک به ۲.۶ میلیون کودک مبتلا به سوتغذیه متوسط است که همچنان، انتظار میرود که در همین مدت، ۱.۲ میلیون مادر حامله و شیرده به سوتغذیه شدید مبتلا شوند."
در این گزارش آمده است که هلمند، قندهار، نورستان و پکتیکا در فهرست ولایاتی اند که بیشترین کودکان و مادران مبتلا به سوتغذیه را دارند.
به گفتۀ ملل متحد، از ماه جون سال گذشته به اینسو، ۴۲ درصد کل کودکان مبتلا به این بیماری در ولایات کابل، هلمند، ننگرهار، هرات و قندهار و کم از کم ۴۰ درصد مادران شیرده در ولایات، کابل، بدخشان، هرات، بلخ و ننگرهار به ثبت رسیده است.
این در حالی است که پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که این اداره برای درمان کودکان مبتلا به سوتغذیه در افغانستان، با کمبود بودجه مواجه است.
این سازمان گفته بود که در حال حاضر کم از کم، ۷۰۰هزار کودک مبتلا به سوتغذیه در افغانستان به تداوی حیاتی دسترسی ندارند و این بیماری از کودکان قربانی میگیرد. به گفتۀ این سازمان، تنها در ماه جون امسال، ۲۷هزار و ۶۰۰ کودک مبتلا به سوتغذیه باید در شفاخانهها بستری شده و تحت معالجه قرار میگرفتند.
افزایش واقعات پولیو در افغانستان
سازمان ملل متحد گفته است که در جریان سال گذشته میلادی، ۲۵ واقعۀ مثبت فلج کودکان (پولیو) در سراسر افغانستان به ثبت رسیده است که این آمار، بالاترین رقم در چهار سال پسین به شمار میرود.
به گفتۀ ملل متحد، همزمان با افزایش واقعات پولیو در بخشهایی از افغانستان، طالبان دوبار کمپاین واکسین فلج کودکان را به تاخیر انداختهاند.
در گزارش ملل متحد آمده است که طالبان در ماه اکتوبر ۲۰۲۴ دستور دادند که واکسیناتوران، به جای رفتن به خانهها، کودکان را در مساجد واکسین کنند.
در این گزارش آمده است: "از این پس، واکسیناتوران قادر به تطبیق واکسین به شکل خانه به خانه نخواهند بود، احتمال دارد که این تاخیر و تغییر در نحوه تطبیق واکسین پولیو و در افزایش آمار واقعات مثبت پولیو در افغانستان نقش داشته باشد."
در طول چند ماه اخیر، موارد مثبت فلج اطفال در برخی ولایات، به ویژه در جنوب افغانستان، به طور دوامدار در حال افزایش بوده است.
این درحالی است که هفته گذشته، وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان از نخستین دور کمپاین فرعی واکسین پولیو در سال جاری میلادی، در ۱۶ ولایت افغانستان خبر داده و گفت که در این کمپاین، کم از کم شش میلیون کودک زیر سن پنج سال واکسین میشوند.
گروه