وزیران خارجۀ جی۷ -گروه هفت کشور بزرگ صنعتی- امروز پنجشنبه ۱۳ فبروری (۲۳ حوت) در کانادا دیدار میکنند تا بر مسایل مختلف، به ویژه تامین آتشبس در اوکراین تمرکز کنند.
این نشست پس از مذاکرات روز سهشنبه ۱۱ مارچ (۲۱ حوت) در شهر جده عربستان سعودی، میان مقامهای امریکایی به شمول وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی امریکا و هیات عالیرتبۀ اوکراین برگزار میشود که در آن اوکراین به "آتشبس فوری موقت ۳۰ روزه" با روسیه که از طرف ایالات متحده پیشنهاد شده بود، توافق کرد.
ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، در سخنرانی شبانهٔ خود روز چهارشنبه گفت: "ما باید به طرف صلح حرکت کنیم. ما باید به سمت تضمینهای امنیتی حرکت کنیم. عامل کلیدی توانایی شرکای ما است تا اطمینان حاصل کنند که روسیه نه برای فریب، بلکه برای پایان دادن واقعی به جنگ آماده است."
مسکو گفته است که در انتظار دریافت جزییات پیشنهاد آتشبس موقت ۳۰ روزهٔ ایالات متحده است که اوکراین با آن توافق کرده است.
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید ترمپ: هیات امریکایی راهی مسکو شد و امیدوارم روسیه به آتشبس توافق کندقصر سفید گفته است که ستیف ویتکوف، نمایندهٔ رییس جمهور ایالات متحده در امور شرق میانه، که نقش میانجی در جنگ غزه و اوکراین دارد، در جریان هفتهٔ جاری در مسکو حضور خواهد داشت.
واشنگتن گفته است که اگر ولادیمیرپوتین، رییس جمهور روسیه، توافق پایان جنگ را رد کند، ایالات متحده به آن پاسخ "قوی" خواهد داد. ترمپ در صورت امتناع روسیه از توافق، از وضع تحریمهای "ویرانگر" هشدار داد، اما افزود: "امیدوارم به این کار ضرورت نشود."
در نشست جی۷ وزیران خارجهٔ ایالات متحده، بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و جاپان اشتراک خواهند کرد.
میلانی جولی، وزیر امور خارجۀ کانادا و میزبان این نشست، گفته است که کانادا از پیشنهاد ایالات متحده برای توقف جنگ در اوکراین استقبال میکند و به گفتۀ او، آتشبس "نخستین گام به سوی صلح عادلانه و پایدار" است.
جولی در بیانیهای گفت: "توپ حالا در میدان روسیه است تا نشان دهد که این کشور نیز برای یک آتش بس و پایان دادن به خونریزی آماده است. جهان تماشا میکند."
مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، هنگام عزیمت به کانادا برای اشتراک در نشست وزیران گروه هفت، گفت که واشنگتن خواهان توافق بدون قید و شرط روسیه است و افزود که ایالات متحده برای ارزیابی تمایل روسیه به توافق صلح "نقاط تماس متعدد" خواهد داشت.
او افزود: "اگر پاسخ [روسیه] بلی است، پس ما میدانیم که پیشرفت واقعی داشته ایم و فرصت واقعی صلح وجود دارد. اگر پاسخ [روسیه] نه باشد، این بسیار تاسفبار خواهد بود و این نیت آنان را آشکار خواهد کرد."
روبیو روز چهارشنبه به صدای امریکا گفت: "اکنون، همۀ ما مشتاقانه منتظر پاسخ روسیه هستیم و از آنها شدیداً میخواهیم که پایان دادن به تمام خصومتها را در نظر بگیرند ... تا یک روند برای یافتن یک صلح دایمی آغاز شود."
روبیو اضافه کرد که اگر روسیه با آتش بس موافقت کند، به ناظران نیاز خواهد بود. او گفت: "اگر آنها [روسها] بگویند بلی، یکی از چیزهایی که ما باید مشخص کنیم این است که هر دو طرف به چه کسی اعتماد دارند که در ساحه باشد تا برخی از درگیریهای کوچک را که ممکن است اتفاق بیافتد، نظارت کند."
پیش از این بریتانیا و فرانسه به ایجاد نیروی حافظ صلح پس از ختم جنگ در اوکراین تمایل نشان داده بودند.
اما روسیه روز پنجشنبه گفت که کشورهایی که نیروهای حافظ صلح به اوکراین میفرستند، درگیر یک "جنگ مسلحانه مستقیم" با مسکو خواهند شد و آنها به این موضوع با "همه امکانات موجود" پاسخ خواهند داد.
ماریا زخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجهٔ روسیه، گفت: "این برای ما کاملا غیرقابل قبول است که واحدهای اردوی کشورهای دیگر تحت هر پرچمی در اوکراین مستقر شوند. این همه به معنای دخالت این کشورها در یک درگیری مسلحانه مستقیم با کشور ما خواهد بود."
دونالد ترمپ روز چهارشنبه ابراز خوشبینی کرد و گفت که امیدوار است مذاکرهکنندگان امریکایی که به مسکو میروند، بتوانند به آتشبس در جنگ اوکراین نایل آیند.
ترمپ در جریان ملاقات با مایکل مارتن، صدر اعظم ایرلند، در قصر سفید، به خبرنگاران گفت: "همین حالا که ما صحبت میکنیم مردمان (هیات امریکایی) به مسکو میروند. و امیدواریم از مسکو [توافق] آتشبس را به دست آریم."
او افزود: "و اگر ما این کار را انجام دهیم، من فکر میکنم که این ۸۰ در صد راه برای پایان دادن به این حمام خون وحشتناک خواهد بود."
قرار است مارک روته، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز پنجشنبه در قصر سفید با دونالد ترمپ دیدار کند و تمام مباحث بر تلاشها برای پیشبرد روند صلح اوکراین تمرکز خواهد داشت.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاریهای فرانس پرس، اسوشیتدپرس و رویترز استفاده شده است.