خامنه‌ای دعوت ترمپ را برای مذاکره با ایالات متحده رد کرد

دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا و آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران روز شنبه هشتم مارچ (۱۸ حوت) موضوع مذاکره احتمالی با امریکا را رد کرد و گفت که هدف واشنگتن "طرح توقعات جدید" است و این انتظارات "قطعا از طرف ایران برآورده نخواهد شد".

خامنه‌ای پس از تهدید ترمپ به اقدام نظامی علیه ایران ادعا کرده گفت: "بعضی دولت‌ها و شخصیت‌های قلدر خارجی اصرار به مذاکره می‌کنند در حالی که هدف آنها از مذاکره حل مسایل نیست بلکه از مذاکره به دنبال تحکّم و تحمیل مسایل مورد نظرشان هستند."

دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روز جمعه هفتم مارچ (۱۷ حوت) گفت که به علی خامنه‌ای،‌ رهبر ایران، نامه‌ای نوشته و تهران را برای مذاکرات جدید هسته‌ای دعوت کرده و در صورت عدم دستیابی به توافق، به اقدام نظامی نیز هشدار داده است.

ترمپ افزود: "من ترجیح می‌دهم که یک توافق صلح را ببینم، اما راه دیگر هم مشکل را حل خواهد کرد".

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید ترمپ خامنه‌ای را به مذاکرات در مورد برنامهٔ هسته‌ای ایران دعوت کرد

در واکنش به اظهارات امروز خامنه‌ای، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید در پاسخ به بخش فارسی صدای امریکا گفت: "دونالد ترمپ به‌وضوح اعلام کرده که تنها دو راه برای جمهوری اسلامی وجود دارد، دستیابی به توافق یا برخورد نظامی."

براین هیوز افزود: "ولی ما امیدواریم رژیم ایران مردم و منافع ملی خود را بر تروریزم ترجیح دهد."

یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز به صدای امریکا گفت که رییس‌جمهور ترمپ به‌صراحت اعلام کرده است که ایالات متحده متعهد به جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هسته‌ای است و آمادگی خود را برای مذاکره درباره "توافق با ایران" ابراز کرده است. اگر رژیم ایران خواهان توافق نباشد، رییس‌جمهور به‌وضوح اعلام کرده است که ایران تحت کارزار فشار حداکثری باقی خواهد ماند.

در همین حال،‌عباس عراقچی، وزیر خارجۀ ایران گفته است که ایران تا روز شنبه هیچ نامه‌ای از رییس جمهور امریکا دریافت نکرده بود.

او به تلویزیون دولتی گفت: "ما در مورد آن (نامه) شنیده ایم اما چیزی دریافت نکرده ایم."

عراقچی روز جمعه به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "تا زمانی که آنها به سیاست حداکثر فشار و تهدیدهای خود ادامه دهند، ما وارد هیچ مذاکره مستقیم با امریکا نخواهیم شد."

دونالد ترمپ از زمان بازگشت خود به قصر سفید در ماه جنوری ضمن احیای سیاست "فشار حداکثری"، خواستار توافقی جامع با ایران شده است. اما علی خامنه‌ای هرگونه مذاکره با امریکا را ممنوع اعلام کرده است. این در حالی است که وضعیت اقتصادی در ایران به دلیل تنش‌های گسترده حکومت با جهان و غرب هر روز وخیم‌تر می‌شود.

ترمپ در دوره اول ریاست جمهوری اش از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ نیز سیاست "فشار حداکثر" را روی دست گرفت و تحریم های اقتصادی گسترده‌ای را که تحت توافق سال ۲۰۱۵ بر ایران حذف شده بود، دوباره وضع کرد.

ترمپ در ماه می ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از توافق هسته‌‌ای ایران بیرون شد. توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و گروه پنج بر علاوه یک که شامل ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان می شود، امضا شد.

بر اساس این توافق، کشور‌های غربی به ویژه ایالات متحده برخی تعزیرات بر ایران را کاهش دادند و در عوض، تهران فعالیت برنامه هسته‌ای خود به ویژه غنی سازی یورانیم را محدود کرد.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس پرس و ایرنا استفاده شده است.