ادعای مقام ایرانی: زعفران ایران به افغانستان قاچاق شده و از آنجا به بازار‌های جهان صادر می‌شود

محمد رضا اردیخانی، عضو هیات مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ایران، ادعا کرده است که قاچاق زعفران ایران به افغانستان و سپس عرضه شدن آن به بازارهای جهانی سبب شده است که سهم ایران در بازار جهانی زعفران "بسیار ناچیز" باشد.

اردیخانی روز یکشنبه نهم فبروری (۲۱ دلو) در یک کنفرانس خبری گفت: "ایران، بزرگترین خاستگاه زعفران دنیا، ۹۰ درصد تولید زعفران جهان را در دست دارد و بنابراین انتظار می رود سهم بزرگی در صادرات بازار جهانی داشته باشد اما زعفران ایران یا به صورت خام فروشی و یا به صورت قاچاق از کشور خارج می شود."

زعفران افغانستان در نه سال گذشته از سوی انستیتیوت جهانی ذایقه و کیفیت در بلجیم به عنوان بهترین زعفران جان شناخته شده است.

اردیخانی ادعا کرد که میزان تولید زعفران در افغانستان ۲۰ تن است حالانکه صادرات زعفران آن کشور سالانه به ۹۰ تن رسیده است که به گفتۀ وی "حدود ۷۰ تن زعفران ورودی به افغانستان مربوط به ایران است که با قیمت‌های ارزان خریداری و توسط افغانستان صادر می‌شود."

عبدالسلام جواد آخندزاده، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان ماه گذشته به رادیو تلویزیون ملی افغانستان زیر ادارۀ طالبان گفت که افغانستان در نه ماه نخست سال خورشیدی بیش از ۴۶تن زعفران به ارزش ۳۶میلیون دالر به خارج صادر کرده است. او گفت که هند، اسپانیا، عربستان سعودی، امارات متحده عرب، فرانسه، آسترالیا و ترکیه بازارهای مهم زعفران افغانستان اند.

اردیخانی گفت که با آنکه ایران سالانه حدود ۳۵۰تن زعفران تولید می‌کند، سهم آن در بازارهای هشت میلیارد دالری زعفران جهان فقط ۳۰۰ میلیون دالر است. او گفت: "یکی از عوامل اصلی قاچاق زعفران ایران به افغانستان تعرفه ۳۷ درصدی است درحالی که تعرفه صادرات زعفران از افغانستان به هند صفر است."

ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بین‌المللی در ماه اکتوبر سال گذشته، به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای بازاریابی محصولات زعفران افغانستان، نمایشگاه زعفران افغانستان را در پاریس برگزار کرد تا خریداران بزرگ را تشویق به خریداری این محصول کند.

کشت زعفران در افغانستان برای نخستین‌بار تقریباً دو دهه قبل در ولایت هرات آغاز شد و این گیاه در حال حاضر، در ۲۸ ولایت کشت می‌شود و افزون بر ایجاد اشتغال برای هزاران نفر به ویژه زنان، به عنوان بدیل مناسب کشت کوکنار شناخته شده است.