شرایط در افغانستان مناسب نیست، ایران و پاکستان از اخراج مهاجران افغان خودداری کنند - طالبان

عبدالکبیر، سرپرست این وزارت از مقام‌های این دو کشور همسایۀ افغانستان خواسته است که باید با مهاجران افغان به گونۀ "انسانی و اسلامی" رفتار کنند.

عبدالکبیر، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودت‌کنندگان حکومت طالبان با سفیران ایران و پاکستان در کابل دیدار کرده و از آنان خواسته است که به دلیل "نبود شرایط مناسب در افغانستان"، کشورهای همسایه از اخراج اجباری مهاجران افغان خودداری کنند.

این وزارت روز پنجشنبه ششم مارچ (۱۶ حوت) با نشر خبرنامه‌ای به نقل از عبدالکبیر نگاشته است که از مدتی به این‌سو، برخورد نادرست با مهاجران افغان در پاکستان و ایران افزایش یافته است. او از مسوولان ایران و پاکستان خواسته است که با مهاجران افغان به گونۀ "انسانی و اسلامی" رفتار کنند.

در خبرنامه آمده است: "به دلیل نبود شرایط در داخل کشور، کشورهای میزبان باید به جای تخلیۀ اجباری، بر اساس یک میکانیزیم منظم و تدریجی عمل کنند."

عبدالکبیر، اخراج همۀ مهاجران افغان را تا ماه جون از پاکستان بسیار دشوار عنوان کرده و گفته است که باید به آنان فرصت داده شود تا تمامی دارایی خود را از کشور میزبان جمع‌آوری کنند.

ایران و پاکستان از چندین ماه به این‌سو، روند برگشت مهاجران افغانستان را شدت بخشیده و روزانه صدها نفر به شمول زنان و کودکان از این کشورها جبراً اخراج و به افغانستان بازگرداننده می‌شوند.

علی رضا بیگدلی، سفیر ایران در کابل گفته که نیاز است تا برای مهاجران فاقد مدرک راه حل دایمی جستجو شود و افغانستان و ایران اقدامات لازم و هماهنگ را برای حل این معضل روی دست گیرند.

شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان، ماه گذشته به مقامات آن کشور دستور داد تا تمام افغان‌ها را تا ۲۸ فبروری از اسلام‌آباد و راولپندی اخراج کنند.

شریف اخیراً یک طرح چند مرحله‌‌ای را منظور کرد که حدود سه میلیون شهروند افغانستان را در پاکستان هدف قرار می‌دهد. این طرح، پناهجویان قانونی و دارای سند اقامت، مهاجران فاقد اسناد و آنانی را در بر می‌گیرد که در انتظار اسکان مجدد در ایالات متحده یا کشورهای اروپایی اند.

بر اساس این طرح، تمامی افغان‌ها باید از اسلام‌آباد و راولپندی فوراً به کمپ‌های مشخص انتقال داده شوند. این شهروندان افغانستان سپس از این کمپ‌ها به افغانستان برگشت داده خواهند شد.

درگیری مرزی در تورخم

سرپرست وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان حکومت طالبان به انسداد مرز تورخم توسط مرزبانان پاکستانی نیز واکنش نشان داده و گفته است که "جنگ و خشونت" را حل نیست.

او افزوده است: "باید از اقدامات تخریبی در تورخم پرهیز شود، هزاران مسافر، بیمار، جنازه و اجناس تاجران در دو طرف تورخم گیر مانده اند، بنابر این باید در این زمینه اقدام جدی کرد تا آسیب زیادی به دو طرف وارد نشود."

مرزبانان پاکستانی، گذرگاه تورخم را به تاریخ ۲۱ فبروری (سوم حوت) به روی مردم و تجارت مسدود کرده و طالبان دلیل این کار را تلاش برای ایجاد پوسته توسط مرزبانان این گروه در نزدیکی مرز عنوان کردند. طالبان و نظامیان پاکستانی در این مدت، چندین بار با هم درگیر شده که در این درگیری‌ها به دو طرف و غیرنظامیان تلفات وارد شده است.

وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان حکومت طالبان گفته است که در این دیدار، عبیدالرحمان نظامانی، سفیر پاکستان در کابل اطمینان داده که درخواست‎های آنان را با مقام‌های ارشد کشورش در میان می‌گذارد.

در خبرنامه به نقل از نظامانی آمده است: "آینده پاکستان به افغانستان گره خورده است بنابراین از مهاجرین افغان نباید به عنوان ابزار سیاسی استفاده صورت گیرد، بلکه می خواهیم مشکلات از طریق تفاهم و گفتگو حل گردد."

بر بنیاد آمار ملل متحد، از سال ۲۰۲۲ تا اکنون نزدیک به هشت میلیون شهروند افغانستان کشورشان را ترک کرده اند که از این تعداد ۸۵ درصد به کشورهای همسایه، عمدتاً ایران و نزدیک به یک میلیون آنان به اروپا رفته اند.