ملل متحد: تعلیق کمک‌های خارجی امریکا سکتور صحی افغانستان را متاثر می‌سازد

بر بنیاد معلومات ملل متحد، با وجود کاهش کمک‌ها، این سازمان در سال گذشته میلادی توانسته است که برای بیش از ۱۳ میلیون نفر در افغانستان کمک کند.

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد با اظهار نگرانی گفته است که توقف موقتی کمک‌های خارجی ایالات متحده، نظام صحی افغانستان متاثر خواهد کرد.

این ادارۀ ملل متحد با نشر گزارشی گفته است که این اقدام ادارهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، بیش از نه میلیون نفر را در افغانستان در بخش دسترسی به خدمات صحی با مشکل مواجه خواهند شد.

به گفتهٔ این اداره، فعالیت حدود ۶۰۰ تیم صحی سیار و مراکز مشاوره صحی در افغانستان نیز به دلیل این اقدام با مشکل مواجه خواهد شد.

پیو اسمیت، رییس بخش آسیا و پسیفیک، صندوق جمعیت ملل متحد از کاهش بودجه برای رسیدگی به نیازمندان اظهار نگرانی کرده و گفته است که در حال حاضر، زندگی میلیون‌ها زن و دختر در افغانستان، بنگله‌دیش و پاکستان به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی حیاتی که توسط این سازمان حمایت می‌شود، در معرض خطر قرار دارد.

دونالد ترمپ در نخستین روز کاری خود به عنوان رییس‌جمهور ایالات متحده، دستور توقف موقت ۹۰ روزه کمک‌های توسعه‌ای خارجی را صادر کرد. این تصمیم به منظور بازنگری در کارایی این کمک‌ها و هماهنگی آن‌ها با سیاست‌های خارجی حکومت او اتخاذ شده است.

سازمان ملل متحد گفته است که در هر دو ساعت یک مادر در افغانستان به علت عوارض قابل پیش‌گیری مرتبط به حاملگی و زایمان جانش را از دست می‌دهد. به گفتۀ ملل متحد در حال حاضر افغانستان یکی از کشورهای در جهان است که بیش‌ترین میزان مرگ و میر مادران را دارد.

در گزارش آمده است: "در زمانی که حقوق زنان و دختران افغان در حال از بین رفتن است، بدون حمایت صندوق جمعیت ملل متحد جان بسیاری از مردم از دست خواهد رفت."

بر بنیاد معلومات ملل متحد، با وجود کاهش کمک‌ها، این سازمان در سال گذشته میلادی توانست برای بیش از ۱۳ میلیون نفر در افغانستان خدمات ارایه کند.

همچنان در این گزارش آمده است که توقف کمک‌ها سبب مسدود شدن بیش از ۶۰ مرکز صحی در پاکستان خواهد شد و همچنان کم از کم ۱.۷ میلیون نفر به شمول ۱.۲ میلیون مهاجر افغان در آن کشور از دسترسی به خدمات صحی محروم خواهند شد.

صندوق جمعیت ملل متحد گفته است که برای ادامۀ برنامه‌های کمک‌های بشردوستانه در افغانستان، پاکستان و بنگله‌دش تا پایان سال ۲۰۲۵ میلادی، ۳۰۸ میلیون دالر نیاز دارد.

این ادارۀ ملل متحد گفته است که اگر این مقدار پول برای امسال تامین نشود، بسیاری از مادران در مکان‌های غیر بهداشتی ولادت خواهند کرد و همچنان سبب افزایش مرگ و میر مادران و نوزادان در افغانستان و کشورهای منطقه خواهد شد.

به گفتۀ ملل متحد، ایالات متحدۀ امریکا به جای ایجاد چالش‌، به کمک‌ها و همکاری با صندوق جمعیت این سازمان برای کاهش درد و رنج زنان و خانواده‌های آنان ادامه دهد.

پیش از این، اتحادیۀ اروپا نیز گفته بود که در هر دو ساعت، یک مادر در افغانستان جان می‌بازد. به گفتۀ این اتحادیه، مرگ و میر مادران بیشتر به دلیل عوارض قابل پیش‌گیری مربوط به صحت حاملگی است.

نگرانی‌ها از قطع کمک‌های مالی جامعۀ جهانی به شمول امریکا به نهادهای بین‌المللی به هدف رسیدگی به نیازمندان افغان در حالی مطرح می‌شود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان، نظام صحی این کشور در پرتگاه سقوط قرار گرفته است.

همچنان پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که ۳۱۰ مرکز صحی به شمول شفاخانه‌ها در افغانستان، با کاهش خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد. بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، برای سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میلادی برنامه‌های امدادرسانی بشری در بخش صحت ۲۹۴ میلیون دالر در افغانستان کمبود بودجه دارد.