سازمان ملل متحد می گوید که بازگشت بیش از یک میلیون افغان به افغانستان در سال ۲۰۲۵، این کشور را در معرض یک بحران بشری بی سابقه قرار داده است.
دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (OCHA) در گزارشی که روز پنجشنبه ۲۶ جون منتشر شد، اعلام کرد که امسال بیش از یک میلیون مهاجر افغان از ایران و پاکستان به کشورشان بازگشته اند و این امر بحران بی سابقه ای را برای افغانستان رقم زده است.
گزارش منتشر شده می افزاید که بودجه کمک های بشری بین المللی هنوز پاسخگوی نیازهای نیازمندان نبوده و کمک های ارائه شده تاکنون کمتر از حد ضرورت است.
بر اساس این گزارش، سازمانهای امدادی بینالمللی حدود ۱۸۳ میلیون دالر را تا سال ۲۰۲۴ برای افغانستان اختصاص داده اند که به ۳ اعشاریه ۳ میلیون افغان کمک های حیاتی ارائه کرده است، اما این اداره سازمان ملل می گوید این کمک ها کافی نیست.
سازمان ملل متحد می گوید که نهادهای بشری برنامه های را طرح ریزی کرده بودند که تا سال ۲۰۲۵ به حدود ۲۳.۷ میلیون نفر نیازمند
در افغانستان کمک کنند، اما به دلیل کمبود بودجه کافی، تنها بخش کوچکی از مردم کمک دریافت کرده اند.
در ماه های اخیر، حدود ۶۰۵۰۰۰ افغان از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته اند که اکثراً بی بضاعت، بدون اسناد و بدون هیچ گونه حمایت حکومتی بوده اند. آنها از دسترسی به مراقبت های صحی، سرپناه، غذا و کار محروم بوده اند.
سازمان ملل متحد می گوید ۸۰ درصد از این عودت کنندگان از فشارهای اقتصادی، جبر و خشونت در پاکستان و ایران فرار اند و به کشورهای خود بازگشته اند.
از جمله این عودت کنندگان، ۵۷ درصد اطفال، ۲۲ درصد زنان بزرگسال و ۱۷ درصد زنانی استند که سرپرست خانواده شان می باشند. به گفته سازمان ملل متحد، این ارقام نیاز به کمکهای بشردوستانه را بیش از پیش افزایش داده است.
اندریکا راتواتی، معاون هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، هشدار داده است که افغانستان در آستانه یک بحران عمیق قرار دارد. او تأکید می کند که خطر آوارگی مجدد وجود دارد که می تواند منطقه را بی ثبات تر سازبد.
پارک می هیونگ، رئیس سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) در افغانستان، گفت : "خانوادههای عودت کننده فقط با چند دست لباس می آیند. آنها هیچ مدرکی، سرپناهی، خدمات صحی و هیچ وسیله ای برای بقا ندارند".
کمشنری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) و سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) از جامعه جهانی خواسته اند تا بودجه اضطراری کمک های بشری برای افغانستان را افزایش دهند.
کمشنری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در گزارشی هشدار داد که اگر جامعه بینالمللی اقدامات فوری و دوامدار انجام ندهد، وضعیت بازگشت افغانها نه تنها بدتر خواهد شد، بلکه در مجموع تهدیدی جدی برای ثبات کشور و منطقه خواهد بود.
گروه