افغانهایی که پس از تصرف قدرت توسط طالبان از این کشور فرار کرده و در کشور دیگری منتظر اسکان مجدد به ایالات متحده اند، روز چهارشنبه ۲۲ جنوری ( سوم دلو) از دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده خواستند تا آنان را از دستور تعلیق انتقال پناهجویان به ایالات متحده معاف کند.
از زمان تسلط مجدد طالبان در سال ۲۰۲۱، زمانی که نیروهای ایالات متحده پس از دو دهه از این کشور خارج شدند، تخمین زده میشود که ۱۵ هزار افغان مقیم کشورهای دیگر منتظر انتقال به ایالات متحده هستند. آنها میخواهند از طریق برنامه دولت امریکا برای کمک به افغانهای در معرض خطر به دلیل کار آنها با دولت ایالات متحده، رسانهها، سازمانهای امدادی و گروههای حقوق بشری، در ایالات متحده اسکان مجدد کنند.
دونالد ترمپ در نخستین روز دور دوم ریاست جمهوری خود با امضای فرمانی اجرایی اعلام کرد که برنامهٔ پذیرش پناهندگان به ایالات متحده از ۲۷ جنوری برای حداقل سه ماه به حالت تعلیق در خواهد آمد. قصر سفید گفته است که در جریان این مدت، وزیر امنیت داخلی در مشوره با وزیر خارجهٔ این کشور یک گزارش را به رییس جمهور ارایه خواهد کرد که آیا از سرگیری این برنامه به نفع ایالات متحده است یا نه.
اما یک گروه حامی پناهندگان افغان به نام USRAP در یک نامۀ سرگشاده به ترمپ، اعضای کانگرس و مدافعین حقوق بشر خواستار معافیت افغانها از این دستور شده است.
این گروه گفته است: "طالبان ما را خاین میدانند و بازگشت به افغانستان ما را در معرض بازداشت، شکنجه یا مرگ قرار خواهد داد. در پاکستان، وضعیت به طور فزاینده غیرقابل تحمل است. بازداشتهای خودسرانه، اخراجها، و ناامنی پریشانی ما را تشدید میکند."
حدیثه بی بی، دانشجوی پیشین در کابل که ماه گذشته به پاکستان فرار کرده است، میگوید که در روزنامهها خوانده است که ترمپ برنامهٔ پذیرش پناهجویان را به حالت تعلیق درآورده است.
او گفت: "قبل از وضع محدودیت بر آموزش زنان در افغانستان، من دانشجوی دانشگاه بودم. با در نظرداشت خطراتی که من منحیث یک مدافع حقوق زنان با آن روبرو هستم، امیدوار بودم که یک اسکان مجدد سریع در ایالات متحده داشته باشم. این نه تنها به من اجازه میدهد تا تحصیلات عالی خود را ادامه دهم بلکه یک آینده مصونتر و روشنتر را نیز برایم فراهم میسازد."
بر اساس معلومات این گروه حامی پناهندگان افغان، پروازها به ایالات متحده برای بسیاری از افغانها بعد از مصاحبه توسط سازمان بین المللی مهاجرت و مقامات سفارت ایالات متحده برای ماههای جنوری، فبروری و مارچ برنامه ریزی شده بود.
احمدشاه، عضو این گروه که امیدوار بود پس از سپری کردن تمام مصاحبهها و آزمایشهای طبی در ماه مارچ، پاکستان را به مقصد امریکا ترک کند، گفت: "ما به دنبال لغو ممنوعیت برنامه پناهجویان به دلایل بشردوستانه هستیم."
در همین حال یک مقام ایالات متحده و یکی از مدافعان برجسته اسکان مجدد پناهندگان روز دوشنبه، ۲۰ جنوری (اول دلو) گفتند که فرمان دونالد ترمپ، رییس جمهور جدید امریکا، برای تعلیق برنامههای پناهندگی، سبب لغو پرواز نزدیک به ۱۶۶۰ افغان به امریکا میشود.
شان ون دایور، رییس ایتلاف افغان ایوک و یک مقام ایالات متحده که نخواست نامش فاش شود، گفتند که این گروه افغانها شامل کودکان خردسال بدون همراه است که منتظر پیوستن به خانوادههایشان در ایالات متحده هستند.
علاوه بر این، افغانهایی که برای حکومت پیشین افغانستان تحت حمایت ایالات متحده جنگیدند و اکنون در معرض خطر انتقامجویی طالبان قرار دارند، نیز در این گروه قرار دارند.
آنان همچنین گفتند که تصمیم حکومت جدید ایالات متحده هزاران افغان دیگر را نیز که برای اسکان مجدد به عنوان پناهنده در این کشور تایید شدهاند، اما هنوز پروازهایی از افغانستان یا از پاکستان به آنها اختصاص داده نشده است، در وضعیت نامعلوم قرار میدهد.
گروه