در حالیکه ایران به تداوم گفتگوهای هستهای بیمیلی نشان داده است، مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا، گفته است که "بدیل مذاکرات بسیار بدتر" خواهد بود.
با وصف امیدواری ایالات متحده به توافق ایران به تعلیق برنامۀ غنیسازی یورانیم و ادامۀ تلاشهای دپلوماتیک، عباس عراقچی، وزیر خارجۀ ایران گفته است که بررسیها جریان دارد که آیا تهران در دور بعدی مذاکرات شرکت کند یا نه.
عراقچی روز چهارشنبه ۲۱ می (۳۱ ثور) بار دیگر گفت: "موضع ما کاملاً روشن است؛ غنیسازی [یورانیم] چه با توافق چه بیتوافق ادامه مییابد."
ساعاتی پس از اظهارات عراقچی، روبیو در جلسه استماعیۀ کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده گفت: "باور داریم که معاملۀ قابل پذیرش با ایران، آن یکی است که آنان نتوانند غنیسازی کنند، اگر آنان بتوانند غنی سازی کنند، آن را تسلیحاتی ساخته میتوانند."
با آنکه نتیجۀ مذاکرات رو در راه تا کنون نامشخص است، روبیو گفته است که واشنگتن به راه حل دپلوماتیک امیدوار است، اما به گفتۀ وی، اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، گزینههای دیگری نیز روز میز قرار دارد.
وزیر خارجۀ ایالات متحده گفت: "امیدوارم مذاکرات ادامه یابد، چون بهنظر من جایگزینهای آن بسیار بدتر خواهند بود، هرچند شاید ضروری باشند."
حکومت ایالات متحده توقف کامل غنیسازی یورانیم ایران را خط سرخ خوانده و گفته است که هرگونه توافق باید شامل ممنوعیت غنیسازی یورانیم باشد.
کارولین لوویت، سخنگوی قصر سفید، گفت: "ما صد در صد به این خط سرخ متعهد استیم. رییس جمهور، نمایندۀ ویژه [ستیف] ویتکاف و وزیر خارجه [مارکو] روبیو این موضوع را نه تنها برای مردم امریکا، بلکه در گفتوگوهایی که آقای ویتکاف مستقیماً با ایرانیها داشتهاند، بهوضوح بیان کردهاند."
مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده روز سه شنبه نیز در جلسۀ استماعیۀ کمیتۀ روابط خارجی مجلس سنای کانگرس ایالات متحده، نگرانیهای واشنگتن را دربارۀ توانمندیهای هستهای تهران و خطرات مرتبط با هر سطحی از غنی سازی یورانیم، با قانونگذاران امریکایی در میان گذاشت.
روبیو گفت: "زمانیکه شما یاد گرفتید که چه گونه در هر سطحی غنیسازی کنید، فقط به زمان نیاز دارید تا آن را به سطح بالاتر برسانید. ایران پیشتر هم نشان داده که توانایی غنیسازی در سطوح بالا را دارد و در واقع، اکنون هم مشغول همین کار است."
علی خامنهای، رهبر ارشد ایران، روز سه شنبه تقاضای ایالات متحده را مبنی بر توقف غنیسازی یورانیم رد و آن را "یاوهگویی" توصیف کرد.
ستیف ویتکاف، نماینده ویژۀ قصر سفید در امور شرق میانه، روز یکشنبه در برنامۀ "این هفتۀ" شبکۀ خبری ایبیسی، گفت: "یک خط سرخ بسیار زیاد روشن داریم و آن غنیسازی است. ما حتا به ظرفیت غنیسازی یورانیم به مقیاس یک درصد هم اجازه داده نمیتوانیم. همه چیز با معاملهای آغاز میشود در آن غنیسازی شامل نباشد، زیرا غنیسازی دسترسی به تسلیحات [هستهای] را مقدور میسازد. ما اجازه نمیدهیم بمی به اینجا برسد."
گروه