جین شهین، عضو دموکرات مجلس سنای ایالات متحده، و یکی از حامیان سرسخت برنامۀ اسکان مجدد افغانها به امریکا، فرمان اجرایی اخیر رییس جمهور دونالد ترمپ، مبنی بر تعلیق برنامۀ اسکان پناهجویان به ایالات متحده را، تقبیح کرده است.
دونالد ترمپ، روز دوشنبه یک فرمان اجرایی را صادر کرد که بر اساس آن برنامه اسکان پناهجویان در ایالات متحده سر از تاریخ ۲۷ جنوری تعلیق میشود. در این فرمان آمده است: "این فرمان برنامۀ ایالات متحده برای پذیرش پناهجویان را تا زمانی تعلیق میکند که ورود پناهجویان به ایالات متحده همسو با علایق ایالات متحده باشد."
سناتور شهین روز چهارشنبه ۲۲ جنوری (سوم دلو) با نشر بیانیهای گفت: "از فرمان رییس جمهور ترمپ مبنی بر تعلیق نامحدود هرگونه پذیرش پناهجویان به ایالات متحده نگرانم. پذیرش پناهجویانی که از خشونت و آزار و اذیت فرار می کنند، از جمله افغانها، روهینگیاهای برما و سودانیها که مجبور به ترک خانههای شان شده اند، یک ارزش اصلی امریکا است و با صدور این دستور، کشور ما به نیازمندان پشت میگرداند."
همزمان با این، افغان ایوک، ایتلاف متشکل از گروههای مختلف حامی اسکان مجدد افغانها به ایالات متحده، گفته است که فرمان اجرایی ترمپ، افغانهای واجد شرایط انتقال به ایالات متحده را نیز متاثر کرده است.
سناتور شهین گفته است: "از حکومت [ایالات متحده] میخواهم که در مورد این تصمیم تجدید نظر کند...پناهجویانی که در ایالات متحده اسکان یافته اند سهم بزرگ در اقتصاد محلی داشته و در سالهای اخیر نزدیک به ۱۲۴ میلیارد دالر به اجتماعات فدرال و محلی سرازیر کرده اند."
به گفتۀ سناتور شهین، "کنار رفتن از این برنامه در چنین زمانی مهاجرت غیرمنتظره، زندگی پناهجویان را در معرض خطر قرار داده و در نهایت در درازمدت امنیت ایالات متحده را تضعیف میکند."
در همین حال، افغانهایی که پس از حاکم شدن طالبان بر افغانستان، از کشور شان فرار کرده و در کشور دیگری منتظر اسکان مجدد به ایالات متحده اند، روز چهارشنبه ۲۲ جنوری ( سوم دلو) از دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده خواستند تا آنان را از دستور تعلیق انتقال پناهجویان به ایالات متحده معاف کند.
یک گروه حامی پناهندگان افغان به نام USRAP در یک نامۀ سرگشاده به ترمپ، اعضای کانگرس و مدافعین حقوق بشر خواستار معافیت افغانها از این دستور شده است.
این گروه گفته است: "طالبان ما را خاین میدانند و بازگشت به افغانستان ما را در معرض بازداشت، شکنجه یا مرگ قرار خواهد داد. در پاکستان، وضعیت به طور فزاینده غیرقابل تحمل است. بازداشتهای خودسرانه، اخراجها، و ناامنی پریشانی ما را تشدید میکند."
بر اساس معلومات این گروه حامی پناهندگان افغان، پروازها به ایالات متحده برای بسیاری از افغانها بعد از مصاحبه توسط سازمان بین المللی مهاجرت و مقامات سفارت ایالات متحده برای ماههای جنوری، فبروری و مارچ برنامه ریزی شده بود.
گروه