حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده، روند بررسی درخواست برخی از متقاضیان را به تعلیق درآورده است که در چارچوب برنامههای ویژۀ بشردوستانه اجازۀ ورود به این کشور یافته اند.
این تصمیم به این معناست که ادارۀ خدمات شهروندی و مهاجرت ایالات متحده، روند بررسی درخواستهای برخی از افرادی را که خواهان اقامت دایمی در امریکا هستند، متوقف کرده است.
این اقدام شامل کسانی میشود که در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، رییسجمهور پیشین ایالات متحده، از طریق برنامههای ویژۀ بشردوستانه به امریکا آمدند.
در ایمیلی که وزارت امنیت داخلی ایالات متحده برای صدای امریکا ارسال کرده، دلیل توقف روند بررسی درخواستهای اقامت دایمی برخی از پناهندگان، نگرانیهای امنیتی عنوان شده است.
در این ایمیل آمده است: "این روند تا تکمیل تحقیقات بیشتر در مورد هرگونه تقلب احتمالی، نگرانیهای مربوط به امنیت عمومی و امنیت ملی، متوقف شده است. "
این برنامههای بشردوستانه در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، رییسجمهور پیشین ایالات متحده، برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و ایجاد مسیرهای قانونی برای گروههای مشخص راهاندازی شد.
وزارت امور خارجه امریکا تاکنون به درخواست صدای امریکا برای ارایه توضیحات در این باره پاسخی نداده است.
در سال ۱۹۵۲، کانگرس ایالات متحده به قوۀ اجرایی این کشور اختیار اعطای ویزای بشردوستانه (پرول) را اعطا کرد و به رییسجمهور اجازه داد تا در موارد اضطراری بشردوستانه بهصورت موردی برای ورود افراد به امریکا تصمیمگیری کند.
گفته میشود حدود ۵۳۰ هزار نفر از اتباع کیوبا، هایتی، نیکاراگوا و ونزویلا از طریق این برنامۀ ویژه وارد ایالات متحده شدهاند. افزون بر آن، به گزارش شبکه سیبیاس، در چارچوب طرح "اوکراینیها برای اوکراینیها" حدود ۳۵۰ هزار امریکایی برای ورود نزدیک به ۲۴۰ هزار اوکراینی به امریکا اسپانسر شدهاند.
همه افرادی که از این برنامههای بشردوستانه بهره بردهاند، باید شرایط مربوط به برنامه را تکمیل میکردند، از جمله داشتن حامی مالی در ایالات متحده، گذراندن بررسیهای امنیتی و رعایت الزامات واکسیناسیون. همچنین در صورت دریافت مجوز سفر از دولت امریکا، میبایست هزینههای سفر خود را پرداخت میکردند.
دارندگان پرول بهطور موقت اجازه زندگی و کار قانونی در ایالات متحده را دارند، اما این برنامه تضمینی برای اقامت دایم آنان نیست.
به گفته وزارت امنیت داخلی ایالات متحده، اکنون دولت ترمپ برای حفظ امنیت ملی و تضمین سلامت نظام مهاجرتی خواستار ارزیابیهای بیشتر شده است. در عین حال، حکومت ترمپ توضیحات بیشتری نداده و مشخص نیست این بازنگری چه مدت ادامه خواهد داشت.
اخراج از امریکا
کاتلین بوش جوزف، تحلیلگر سیاست در موسسه سیاست مهاجرت، در شبکه ایکس نوشت که علیرغم این تعلیق، افراد "بدون دستور اخراج نمیتوانند از امریکا اخراج شوند."
به گفته وی، این تعلیق، شرایط اتباع کیوبایی را که بر اساس "قانون تعدیل وضعیت کیوباییها" میتوانند پس از یک سال اقامت در ایالات متحده برای اقامت دایم درخواست دهند، تغییر نمیدهد.
شهروندان هایتی همچنان میتوانند از "وضعیت حفاظت موقت"(تی پی اس) بهرهمند شوند که اجازه کار و حفاظت در برابر اخراج را فراهم میکند.
اتباع نیکاراگوا نیز امکان درخواست پناهندگی را دارند، مشروط بر اینکه بتوانند نشان دهند در کشور خود به دلیل نژاد، مذهب، تابعیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا دیدگاه سیاسی در معرض آزار قرار دارند.
اتباع ونزویلا هم میتوانند در ایالات متحده درخواست پناهندگی دهند اما حکومت ترمپ مهلت وضعیت حفاظت موقت (تی پی اس) اعطا شده در سال ۲۰۲۳ به صدها هزار ونزویلایی را تا هفتم اپریل ۲۰۲۵ محدود کرده و قصد ندارد آن را تمدید کند.
افرادی که درخواست پناهندگی میدهند باید نشان دهند به دلیل نژاد، مذهب، تابعیت، عضویت در گروه اجتماعی خاص یا دیدگاه سیاسی در کشور خود در معرض آزار واقعی قرار دارند.
همچنین "برنامه پرول ادغام با خانواده" که در ابتدا برای اتباع هایتی و کیوبا طرح شده بود، در اگست ۲۰۲۳ برای اتباع کولمبیا، السلوادور، گواتیمالا و هندوراس نیز گسترش یافت.
این برنامه به افرادی که برای ویزای خانوادگی تایید شدهاند، اجازه ورود موقت و اقامت در امریکا را میدهد تا زمانی که گرین کارت خود را دریافت کنند.
در عین حال فعالان حقوق مهاجرت معتقدند که این تصمیم می تواند تبعات منفی برای پناهندگان داشته باشد و روند ادغام آنان را در جامعه امریکا با مشکل مواجه کند.
ایرینا مزور، وکیل مهاجرت، به صدای امریکا گفت باوجود این تعلیق، قوانین مهاجرتی موجود همچنان پابرجاست. او افزود: "احتمالاً از همین حالا شاهد تاخیرهای چشمگیر در روند رسیدگی به تمامی این درخواستها خواهیم بود."
گام بعدی چیست؟
اداره ريیس جمهور ترمپ تاکنون اعلام نکرده است که این روند چه زمانی از سر گرفته میشود.
با این حال تا هنوز مشخص نیست؛ آیا متقاضیان باید مجدداً درخواست دهند یا پروندههای در حال بررسی به روال عادی ادامه پیدا خواهد کرد. به نظر میرسد این تصمیم با چالشهای حقوقی و اعتراض گروههای حامی مهاجران روبهرو شود.
مزور گفت: "من اطمینان دارم جامعه حقوقی مهاجرت در ایالات متحده واکنش مناسبی نشان خواهد داد."
در تهیه این مطلب گزارشگران سرویس روسی و اسپانیایی صدای امریکا مشارکت داشته اند.
گروه