شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان که در حال حاضر فعالیت خود را از قطر به پیش میبرد، در واکنش به تصمیم تازۀ طالبان مبنی بر ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی در این کشور گفت که این کار در "هیچ زبان، فرهنگ و مذهبی" قابل توجیه نیست.
کرن دکر، ناوقت روز شنبه هفتم دسمبر (۱۷ قوس)، در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشت که براساس گزارشها، این تصمیم که به تازگی توسط رهبر طالبان در قندهار گرفته شد، تاثیر بسیار منفی بر سلامت مادران و کودکان در افغانستان خواهد داشت.
دکر گفت: "قندهار قبلاً با جلوگیری از معلم شدن و انجنیر شدن دختران، آیندۀ افغانستان را به خطر انداخته بود و اکنون با جلوگیری از داکتر شدن، یا قابله، آیندۀ آنان (زنان) را به گونۀ کامل نابود میکند. ...نوزادان متولد نخواهند شد، مادران خواهند مرد. همۀ مردم افغانستان رنج خواهند برد."
این دپلومات امریکایی تاکید کرده است که این تصمیم باید به هدف جلوگیری از "رنج غیرضروری مردم افغانستان" هرچه زودتر لغو شود.
بر اساس گفتههای سخنگویان حکومت طالبان، هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه در قندهار حضور دارد و فعالیتهایش را از این ولایت به پیش میبرد.
آخندزاده پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، با صدور دهها فرمان، محدودیتهای فزایندهای را بر زنان و دختران وضع کرد و آنان را از حق آموزش و کار محروم کرده است.
در تازه ترین مورد، شماری از رسانهها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
یک روز پس از آن، تمام انستیتیوتهای طبی به روی دختران مسدود شد و افراد طالبان در کابل و برخی از ولایات دیگر مانع ورود دانشجویان به این نهادهای آموزشی شدند.
دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشتههای قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.
مقامهای طالبان تا کنون به گونۀ رسمی این تصمیم را که گزارش شده است به دستور ملا هبتالله آخندزاده، رهبر آن گروه، اتخاذ شده است، تایید یا رد نکرد اند.
ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی توسط طالبان واکنشهای بینالمللی را نیز برانگیخته و شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر، ضمن محکوم کردن آن، این گروه را به لغو این تصمیم ترغیب کرده اند.
روز گذشته، سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان با نشر بیانیهای گفت که ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی توسط طالبان تاثیر منفی بر روند ارایۀ خدمات صحی در سراسر افغانستان میگذارد و همچنان پیامد ناگواری بر سلامت زنان در این کشور خواهد داشت.
در بیانیه آمده است که ممنوعیت تحصیل زنان و دختران در بخش طبی در افغانستان، سبب حذف بیشتر و به حاشیه راندن آنان از زندگی عمومی و مسلکی خواهد شد. این نهاد افزود که با توجه به جداسازی بخش شفاخانههای مردان و زنان توسط طالبان، شمار اندک کارمندان صحی زن در افغانستان روی ارایۀ خدمات صحی در این کشور تاثیر منفی گذاشته است.
همچنان پیش از این، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان، منع آموزش دختران در نهادهای علوم طبی را "ظالمانه" خوانده و از پیامدهای ناگوار آن هشدار داده بود.
به گفتۀ امیری، ممنوعیت آموزش دختران در نهادهای طبی توسط طالبان، دسترسی مردم را به خدمات صحی به شمول مراقبتهای مادران از بین میبرد. امیری این اقدام طالبان را "غیر انسانی" و آنرا تهدید جدی برای زندگی زنان و کودکان در افغانستان عنوان کرده بود.
اما طالبان همواره گفته اند که حقوق زنان و دختران در افغانستان بر اساس شریعت اسلام تامین است و نیز محدودیت بر کار و آموزش زنان و دختران را "موضوع داخلی" افغانستان عنوان کرده اند.
گروه